Recenze Fujifilm X30

28.02.2015 14:22

 Fujifilm X30

Před více než rokem zde vyšla recenze na pokročilý kompaktiní fotoaparát Fujifilm X20. Tentokrát se mi dostal do rukou jeho nástupce – model X30. Co vše se změnilo a jaký fotoaparát je?

Jako první si všimnete změny v designu přístroje. Předchozí model byl více retro a připomínal kinofilmové fotoaparáty. X30 má sice dost podobné rozmístění a vzhled ovládacích prvků, ale celkový dojem je hodně rozdílný. X30 působí více moderně a díky nepatrně větším rozměrům a vyšší váze taky trochu víc robustněji. Co se ovšem nezměnilo jsou vnitřnosti – stále je uvnitř schovaný 12Mpx CMOS snímač s technologií X-Trans II.

23444959

Ergonomie a ovládání

I přesto, že se oproti předchozímu modelu rozměry příliš nezměnily, působí X30 trochu větší. Stejně jako u X20, i zde je použit stejný objektiv s rozsahem 28-112mm (ekv. kinofilmu) a světelností f2 – f2,8. Kolem objektivu je navíc kruhový volič, kterému můžete přiřadit jednu z několika možných funkcí. Například s ním můžete nastavovat clonové číslo.

Držení fotoaparátu je pohodlné. Díky pogumovanému a neklouzavému gripu vepředu a malé pogumované plošce na palec vzadu, je úchop pevný a jistý. Protože k zoomování je potřeba otáčet kroužkem na objektivu, stejně si fotoaparát většinou budete přidržovat i druhou rukou.

Tlačítka v zadní části přístroje jsou rozmístěné vcelku logicky a ke všem je dobrý přístup. K dispozici je i jedno funkční tlačítko, kterému můžete přiřadit jednu z několika funkcí dle potřeb.

Oproti modelu X20 zmizelo kruhové ovládání kolem směrových kláves, ale to je vynahrazeno (a myslím že o něco lepším) otočným voličem kolem objektivu. Můžete mu přiřadit jednu z několika funkcí a ty lze nastavovat pomocí tlačítka na přední straně fotoaparátu.

X30_X20_top X30_X20_backX30_X20_front

Srovnání X20 a X30 z webu camerasize.com

Jak se s nim fotí

První věc co mě překvapila byl elektronický hledáček. U modelu X20 byl totiž jen obyčejný průhledový (s doplněnými informacemi o expozici), který nebyl moc použitelný. Jenže u X30 je hledáček elektronický a co je lepší – je opravdu kvalitní. Dobré rozlišení i obnovovací frekvence zaručují, že se používá velmi příjemně. Dokonce se v hledáčku při focení na výšku přesunou informace a ikony stejným způsobem, jako u mnohem dražšího X-T1.

Displej má uhlopříčku 3” a je výklopný. Stejně jako hledáček má i displej “širokoúhlý” poměr stran 3:2, což je poměrně zvláštní, vzhledem k poměru stran snímače 4:3. Pokud fotíte jako já jen do RAWu a chcete využít maximum dat ze snímače, budete v hledáčku i na displeji vidět černé pruhy po stranách.

Ostření je za běžných podmínek dostatečně rychlé. Dokonce při současném focení s X30 a X-E2 mi přišlo, že je X30 často ještě rychlejší. V šeru potom hodně záleží na tom, co ostříte. Pokud je ostřený objekt alespoň trochu kontrastní, chytne se AF taky velmi rychle.

2015-02-24-DSCF9302 2015-02-03-DSCF9102

V režimu macro můžete jít k focenému objektu hodně blízko. Na nejkratším ohnisku můžete fotit už od 1cm od čočky objektivu. Tam už bývá problém třeba s tím, že si s fotoaparátem stíníte a focený objekt máte pak ve stínu.

Pro některé bude výhodou možnost tichého focení – zvuk závěrky je pouze elektronický a lze tedy vypnout. Pokud chcete být při focení nenápadní, nebo fotíte v situacích, kdy by cvakání závěrky mohlo být nevhodné, je to velká výhoda.

Ruční zoomování se mi hodně líbí. Nemám rád to elektronické, kdy přepínáním páčky čekáte, až objektiv změní ohnisko. Takhle můžete zazoomovat z nejkratšího na nejdelší ohnisko bleskově jediným rychlým pohybem. V kombinaci s dostatečně rychlým AF se to tedy hodí i pro reportážní styl focení a různé momentky.

2015-02-24-DSCF9293 2015-02-08-DSCF9218

Ukázka toho, jak lze s fotoaparátem rozostřit pozadí. I přes menší velikost snímače lze do určité míry pracovat s hloubkou ostrosti (a to nejen u makra), čehož využijete při focení portrétů, nebo různých detailů. 

Objektiv má na nejkratším ohnisku světelnost f2, takže při focení v hůře osvětlených podmínkách nebudete muset zbytečně zvyšovat ISO. Jen se mi párkrát stalo, že jsem si omylem otočným voličem u objektivu zvýšil clonu – ten prstenec se totiž otáčí bez jakékoliv odezvy (tedy žádné klikání – plynule se otáčí).

Co mi trochu vadí je horní tlačítko na směrovém ovladači vzadu. Slouží k nastavování makro režimu, ale oproti ostatním tlačítkům (nebo i oproti jiným modelům od Fuji) se tady po jeho stisknutí neobjeví menu pro výběr možností, ale hned se přepne na další možnost. Zde tedy mačkáním přepínáte mezi režimy makro vypnuto, zapnuto, supermakro. Vzhledem k umístění tlačítka se mi už několikrát stalo, že jsem si to omylem přepínal.

Díky velkému počtu ovládacích prvků budete nuceni chodit do menu jen velmi zřídka. To potěší především fotografy zvyklé z ovládání zrcadlovek. Pokročilejší fotografy bude zajímat i přítomnost sáněk na blesk. Kromě blesků Fujifilmu lze využít i třeba Nissin i40, nebo jakýkoliv blesk s běžnou paticí. Sám jsem využíval dálkové odpalování blesků Canon a Yongnuo.

Fotoaparát obsahuje i WiFi modul a je možné jej plně ovládat přes zařízení s operačním systémem Android a iOS. Pomocí aplikace Fujifilmu vidíte na displeji živý náhled, který fotoaparát snímá a můžete nastavovat expoziční hodnoty, nastavení v menu a dokonce i ostření tapnutím na zvolenou oblast. Přes WiFi můžete také stahovat fotky z karty ve fotoaparátu do svého mobilu nebo tabletu.

Výdrž by zde měla být mnohem lepší než u předchozího modelu, výrobce udává výdrž celých 470 snímku na jedno nabití. Zajímavostí je, že lze telefon dobíjet přes USB. Oceníte například na cestách, protože nebudete muset balit další nabíječku a případně fotoaparát nabijete i pomocí power banky nebo notebooku.

Kvalita fotografií

Zde bych mohl zkopírovat text z recenze pro X20, protože snímač zůstal beze změn. Pořád se jedná o stejný ⅔ palcový CMOS snímač s technologií X-Trans II a výsledné fotografie jsou i díky stejnému objektivu identické.

Vzhledem k jeho velikosti nečekejte srovnatelnou kvalitu s vyššími modely, které jsou osazeny APS-C snímači. Naštěstí v běžných světelných podmínkách téměř nepoznáte rozdíl. Když je světla méně a vy musíte sáhnout po vyšších citlivostech, nárůst šumu a ztráta detailů je pak už znatelná. V takových situacích velmi doporučuji používat co nejnižší clonová čísla – díky menšímu snímači bude stejně hloubka ostrosti dostatečně velká.

2015-02-12-DSCF9232 2015-02-12-DSCF9239

Sáňky na blesk jsou taky velkou výhodou. Nepředpokládám, že je někdo využije k tomu, že na nich bude mít nasazený velký externí blesk – to by nebylo moc pohodlné. Nasaďte na ně ale rádiový odpalovač a máte hned spoustu nových možností, jak fotit. U těchto záběrů jsem měl trochu problém s ostřením – v místnosti byla dost tma a AF se často chytal až na několikátý pokus. Střídal jsem to s Fujifilmem X-E2, který za stejných podmínek ostřil mnohem spolehlivěji a rychleji.

Pokud chcete z přístroje dostat maximum, silně doporučuji fotit do rawu. I přesto, že jsou JPEG snímky od Fujifilmu obecně mezi fotografi brány jako povedené, v rawu budete mít mnohem více možností, jak fotografie upravit k obrazu svému. Pokud se s nimi nechcete upravovat, určitě využijete nabídku dostupných filmových simulací, mezi kterými můžete vybírat.

Všechny snímky v této recenzi byly foceny do rawu a vyvolány v poslední verzi Adobe Lightroom.

2015-02-08-DSCF9145

Dynamický rozsah je taky dost velký a pokud fotíte do rawu, máte ještě trochu prostoru k vytahování stínů a zachraňování přepalů.

2015-02-08-DSCF9203 2015-02-08-DSCF9207

Ani na ostřejším slunci nebyl problém s focením přes hledáček. Zde taky jedna ukázka chování v protisvětle.

2015-02-24-DSCF9262 2015-02-08-DSCF9155

Díky velikosti fotoaparátu a tiché závěrce budete při focení dost nenápadní. Rozsah ohnisek je vhodný jak do interiéru, tak i v situacích, kdy si chcete nějaké vzdálenější objekty trochu více přiblížit. Občas by se ale hodilo ohnisko širší než 28mm.

Shrnutí

I přesto, že jde stále o kategorii kompaktů s menším snímačem, jedná se o dobře vybavený přístroj s funkcemi, které ocení i zkušení fotografové. Hodí se jako doplněk k většímu (hlavnímu) fotoaparátu, nebo jako univerzální fotoaparát vhodný pro cestovatele. Do kapsy jej sice kvůli vystouplému objektivu a větším rozměrům nejspíše neschováte, ale na druhou stranu se vám bude pravděpodobně pohodlně držet a ovládání nebude problém.

Na druhou stranu je dobré opravdu zvážit, jestli se vám za tu cenu vyplatí. Za stejnou cenu (v době psaní recenze) lze totiž pořídit i vyšší model X-M1 (jehož recenzi najdete zde) se setovým objektivem, který má mnohem větší snímač a lze s nim pořídit kvalitnější snímky. Jen v takovém případě přijdete o hledáček a o světelný objektiv s velkým rozsahem. X30 je prostě v základu vybavenější a univerzálnější, což může mnohým vyhovovat. A nemusíte pak řešit dilema nad pořizením dalších objektivů :)

Máte-li o Fujifilm X30 zájem, pořiďte si jej v oficiálním Fujifilm eshopu. V aktuální akci navíc získáte slevu 1400Kč.

 

PŘEVZATO Z: www.fototipy.cz/David Nogol

 

Kontakt

FOTO-TIME fototime@seznam.cz