Zrcadlovka pro začátečníky

15.06.2014 20:16

Výkonný, ale uživatelsky velmi příjemný Nikon D3300 – dobrá volba pro ty, kdo hledají svou první zrcadlovku… 

Zrcadlovky levnějších řad od Nikonu patří mezi nováčky v této kategorii tradičně a právem k nejoblíbenějším. Už Nikon D3200 se vydařil nadmíru a jeho nástupce s logickým označením D3300 slibuje ještě o něco víc. 

Jak to dnes u zrcadlovek bývá, najdeme i u Nikonu v nižších řadách mnohé vlastnosti a komponenty z kategorií dříve vyhrazených jen pro fotografické labužníky. Nový model v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Má stejné rozlišení jako D3200, tedy 24,2 megapixelů, jako u mnohých jiných současných zrcadlovek ale odpadl antialiasingový filtr před snímačem. To by mělo znamenat ostřejší kresbu a větší množství detailů. 

Fotoaparáty bez antialiasingového filtru se až dosud nacházely hlavně ve vyšších cenových kategoriích a mezi profesionální špičkou. Kvalitní kresba detailů je samozřejmě skvělá, má to ale jedno velké úskalí v podobě zvýšeného rizika neslavně proslulého efektu zvaného moaré. K němu dochází především při fotografování motivů s jistým typem geometrické textury (např. oblečení – jemně vzorovaná pánská saka, pruhované košile apod.). 

Zkušení uživatelé a profesionálové vědí, jak moaré odstranit v počítači nebo jak mu předejít už při fotografování, pro začátečníky to ale může představovat problém – mnozí z nich fotografie v počítači vůbec neupravují. Už proto je skutečně zajímavé, že výrobci zvolili právě toto řešení u fotoaparátu v nižší cenové kategorii.  

Podle zástupců Nikonu je riziko moaré navzdory absenci antialiasingového filtru minimální, údajně díky vysokému rozlišení. Teoreticky na tom něco je, v praxi jsme na to byli velmi zvědaví. 

Odlišná konstrukce snímače ale není jedinou novinkou, kterou fotoaparát přináší. Vylepšilo se třeba uživatelské rozhraní a oblíbený začátečnický režim Guide neboli Průvodce. Nyní má o něco více funkcí a na pohled vypadá přívětivěji. 

Celou recenzi najdete v Digitálním fotu č. 127 – právě v prodeji.

 

 

převzato z: Digitální foto magazín

Kontakt

FOTO-TIME fototime@seznam.cz