Nový Pentax KP

30.01.2017 20:22

Společnost Ricoh představila novou zajímavou zrcadlovku Pentax KP. Jedná se o nástupce modelu Pentax K-3 II, nyní ovšem s 24MPix CMOS snímačem a vylepšenou stabilizací obrazu. Neobvykle velký je i rozsah citlivosti ISO (až 819 200). Více v tomto článku.

pentax-kp-1.jpg

Pentax KP je vcelku zajímavou novinkou, jelikož má co nabídnout. Je to spíše pokročilý modle pro náročnější fotografy.

Zajímavostí je opravdu velký rozsah citlivosti ISO: až 819 200. Tiskové zprávy uvádí, že 24MPix CMOS snímač (velikosti APS-C) neprodukuje příliš šumu, ale na praktické testy si budeme muset ještě počkat. Další zajímavostí je rozsah časů expozice: 30 sekund (včetně režimu B) až 1/24 000 sekundy. Což je opravdu úctyhodná hodnota. Pravdou je, že od 1/6000 se už jedná o závěrku elektronickou, nicméně ta možnost tu je. Zajímavostí je ještě možnost vybrat si ze třech různě velkých gripů na ruku - ty jsou součástí balení.

pentax-kp-2.jpg

Dalším zajímavým prvkem je vestavěná stabilizace obrazu Shake Reduction II, kterou nalezneme i na full-frame modelu Pentax K-1. Tam se udává efektivita až 5EV. S tím souvisí i funkce, kterou jsme již na ostatních modelech měli možnost vyzkoušet - Pixel Shift Resolution. Jinak řečeno zvýšené rozlišení fotek díky jemné vibraci snímače. To se hodí zejména pro snímání statických scén. AA filtr je simulovaný podobnou technologií, tedy pohybem snímače (pro minimalizaci případného moiré efektu).

pentax-kp-3.jpg

Autofokus SAFOX 11 je stejný, jako u modelu K-3 II. takže nabízí 27 ostřících bodů, z čehož 25 je jich křížových (= citlivějších a přesnějších). Rychlost sekvenčního snímání je 7 snímků za sekundu.

Tělo nového Pentaxu KP je relativně kompaktní a také utěsněné vůči vlhkosti a prachu. Hledáček je z opravdového optického hranolu s téměř 100% pokrytím obrazu. Třípalcový displej je dotykový a lze jej vyklápět. Video je v kvalitě Full HD (30p, 25p, 24p).

Nový Pentax KP bude dostupný od druhé poloviny února 2017. Doporučená cena je 1099USD, tak uvidíme, jaká bude cena v CZK.

pentax-kp-4.jpg

pentax-kp-5.jpg

pentax-kp-6.jpg

pentax-kp-7.jpg

pentax-kp-8.jpg

pentax-kp-9.jpg

převzato z: www.fotoradce.cz/novy-pentax-kp

Kontakt

FOTO-TIME fototime@seznam.cz