Sony Alfa 7 a 7R plus Cyber-shot RX10

05.01.2014 15:04

Společnost Sony podrobněji představila vybrané nové produkty, zejména kompaktní full-frame DSLM přístroje Alfa 7 a 7R a Cyber-shot RX10 s ultrazoomem.

Odolnost přístrojů Alfa 7 a 7R. Těla obou modelů jsou vhodná i pro každodenní náročné nasazení, mají šasi z hořčíkové slitiny a prachotěsnou a vlhkotěsnou konstrukci. Protipracový systém chrání i obrazový snímač.

Výrobce si dal záležet i na ergonomii fotoaparátů a na koncepci ovládání. Uživatelé mají k dispozici přímé ovládací prvky, z nichž řada umožňuje nastavit funkce podle individuální volby či zaměření tvorby. K pružnosti použití přístrojů přispívá i barevná obrazovka TFT LCD Xtra Fine s úhlopříčkou 3 palce (7,6 cm) a rozlišením 921 600 obrazových bodů, která je umístěna na výklopném panelu (nahoru až o cca 90 úhlových stupňů, dolů o cca 45 stupňů).

Obrazové snímače obou modelů využívají nový design mikročoček. Nemají "rámečky", které by oddělovaly jednotlivé mikročočky nad jednou každou světlocitlivou "buňkou", ale přímo na sebe navazují. To spolu s optimalizací průchodu světelných paprsků příznivě ovlivňuje efektivitu "sběru světla" a dalším kladem je lépe vyrovnaná obrazová kvalita včetně ostrosti kresby obrazu po celé ploše snímačů.

Nový obrazový procesor BIONZ X nabízí přibližně třikrát vyšší rychlost zpracování dat, využívá nové algoritmy zpracování, které více zohledňují kvalitu obrazu, a to včetně nové oblasti specifického snížení digitálního šumu.

Jednou z předností fotoaparátu Cyber-shot RX10 je objektiv, 8,3násobný optický zoom Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 8,8–73,3 mm 1:2,8. Rozsah ohniskové vzdálenosti odpovídá 24–200 mm, tím se stává fotoaparát univerzálně použitelný. Přístroj nabízí otočný prstenec pro ruční nastavení clonového čísla a jemný posun ohniskové vzdálenosti. Nechybí ani systém optické stabilizace obrazu.

Předností je elektronický hledáček typu Tru-Finders s XGA OLED panýlkem formátu 0,5 palce (1,3 cm) s rozlišením 2 359 296 obrazových bodů, se 100% pokrytím pole záběru a se zvětšením obrazu 0,71× (s 50mm objektivem při zaostření na nekonečno). Okulár samozřejmě umožňuje dioptrickou korekci.

DSLM přístroje Alfa 7 a 7R nabízejí také zajímavé možnosti pro snímání ozvučeného videa. Kromě jiného mají transfokaci Clear Image Zoom speciálně vylepšenu pro snímání videozáznamů s jemnými detaily, nebo funkce jako možnost nastavit úroveň zvuku a podobně. Samozřejmostí je výstup HDMI umožňující sledovat videozáznamy na externím monitoru a přehrávat videoklipy na HDTV.

Kontakt

FOTO-TIME fototime@seznam.cz